Verkrachting
Verkrachting is een ingrijpend zedendelict. Centraal staat het binnendringen van het lichaam, terwijl het slachtoffer hier niet mee heeft ingestemd. Dit impliceert dwang. Dwang manifesteert zich door lichamelijk of psychisch overwicht, chantage of bedreiging. Misleiding valt uitdrukkelijk niet onder dwang.
Verkrachting is een zeer ernstig zedendelict dat vraagt om een nauwkeurige aanpak van een advocaat. Neem contact op met een gespecialiseerde advocaat indien u verdacht wordt van het plegen van verkrachting of wanneer u slachtoffer bent geworden van verkrachting. De zedenadvocaten zullen u voorzien van de benodigde juridische bijstand in het strafproces.
Binnendringing van het lichaam met dwang
In beginsel kan de binnendringing van het lichaam in elke lichaamsholte plaatsvinden, waardoor strafbaarheid kan ontstaan. Die binnendringing kan tevens plaatsvinden met vingers, penis of andere lichaamsdelen of voorwerpen. In tegenstelling tot vorige jurisprudentie en wat veel mensen denken, is recentelijk bepaald dat een tongzoen geen verkrachting is in juridische zin.
Bewezen moet worden dat de verdachte dwangmiddelen en geweld heeft gebruikt en dat er sprake is van seksueel binnendringen. Vaak worden verkrachting en aanranding beide ten laste gelegd. Wanneer verkrachting – met name de binnendringing van het lichaam – niet kan worden bewezen, is het wel mogelijk dat u wordt veroordeeld vanwege aanranding.
Verkrachting binnen het huwelijk is eveneens strafbaar.
Strafbedreiging
- De verkrachting van een meerderjarige persoon wordt, ingevolge artikel 375 van het strafwetboek, bestraft met een correctionele gevangenisstraf van 5 tot 10 jaar.
- De verkrachting van een minderjarige persoon boven de volle leeftijd van 14 jaar maar beneden de volle leeftijd van 16 jaar wordt bestraft met een correctionele gevangenisstraf van 10-15 jaar.
- De verkrachting van een minderjarige beneden de volle leeftijd van 14 jaar wordt steeds geacht met geweld te hebben plaats gevonden (en niet met dwang of een list) en wordt bestraft met een correctionele gevangenisstraf van 10-15 jaar.
- De verkrachting van een minderjarige beneden de volle leeftijd van 10 jaar wordt bestraft met een correctionele gevangenisstraf van 15-20 jaar.
Naarmate het delict ernstiger is – door bijvoorbeeld het gebruik van bijzondere geweldadigheid – wordt de straf zwaarder. De rechter is echter niet aan deze aanwijzing gebonden en zal maatwerk toepassen. De aanwijzing geeft wel factoren die strafverhogend of strafverlagend werken:
Welke straf opgelegd wordt hangt af van alle feiten en omstandigheden. Raadpleeg een advocaat wanneer u verdacht wordt van verkrachting en/of een dagvaarding heeft ontvangen.
Valse aangifte verkrachting
Helaas vinden sommige mensen het nodig een valse aangifte te doen. Bij een valse aangifte wordt vaak de naam van de ‘dader’ genoemd, waardoor de onschuldige personen slachtoffer worden. Het strafrecht wordt door de aangever gebruikt om persoonlijke kwesties uit te vechten.
Bij ontdekking van een valse aangifte zal de politie en OM er alles aan doen om de schade op de aangever te verhalen. In een zedenonderzoek gaat namelijk veel tijd zitten. De onnodige inzet van politie wordt daarom verhaald op de aangever van de valse aangifte. Daarnaast is het mogelijk dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf wordt opgelegd. Recentelijk is een vrouw door de Bredase rechtbank veroordeeld tot drie maanden celstraf vanwege een valse aangifte.
Strafblad
De veroordeling vanwege een zedenmisdrijf wordt opgenomen in uw strafregister. Dit heeft gevolgen voor de verkrijging van een verklaring omtrent het goed gedrag en zeden die veel werkgevers vragen. Een veroordeling zorgt ervoor dat u gedurende uw hele leven als zedendelinquent geregistreerd blijft staan. Beperk de schade en schakel een advocaat in.
De rol van een advocaat bij een verdenking van verkrachting
Een advocaat is er voor verdachten om te zorgen dat zij een eerlijk proces krijgen. De maatschappij heeft hen vaak al veroordeeld, maar het is de rechter die formeel gaat over de bestraffing. In het belang van de cliënt, maar uiterst discreet en met de grootste zorgvuldigheid, zal een advocaat zoeken naar tegenbewijs, fouten in de opsporing of een strafmaatverweer voeren.
Voor slachtoffers kan een advocaat juridische bijstand bieden gedurende het strafproces. Het slachtoffer heeft bepaalde rechten, zoals recht op schadevergoeding, spreekrecht en recht op informatie uit het strafrechtelijk onderzoek. Een gespecialiseerde advocaat staat slachtoffers bij vanaf aangifte tot uitspraak.
Heeft u vragen?
Raadpleeg direct onze adviesbalie. Onze juristen kunnen er voor zorgen dat de juiste zedenfeiten advocaat bij u in de buurt wordt gecontacteerd. Hiervoor bespreekt de juridische intakebalie graag de mogelijkheden met u. Lees over meer onze werkwijze.
Kosten
Uw contact met de Zedenfeiten Advocaten Balie is geheel kosteloos en vrijblijvend. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in zeden dossiers en zijn onafhankelijk. Wij begrijpen het belang van uw privacy en zorgen er voor dat uw informatie zeer discreet behandeld wordt.
Hulp nodig? Stel uw vraag
Werd u als verdachte geconfronteerd met een zedendossier? Wij begrijpen dat u met veel vragen zit over deze strafrechtelijke procedure.
7 dagen per week
Actief in Vlaanderen en Brussel
Vrijblijvend adviesgesprek
Discreet en veilig
Heeft u een vraag over een zedenfeit?
Mail uw vraag naar onze adviesbalie. Wij nemen direct vrijblijvend contact met u op en zullen uw vraag verder behandelen.
1. Leg uw probleem voor
Leg uw juridische probleem kosteloos voor aan onze juristen. De Zedenfeiten Advocaten intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.
2. Uw aanvraag wordt geanalyseerd
De juristen van onze Zedenfeiten Advocaten adviesbalie maakt op basis van uw vraag een korte kosteloze analyse van de mogelijkheden in uw situatie. Indien gewenst brengen wij u vrijblijvend in contact met een gespecialiseerde advocaat.
3. Vandaag nog contact met de juiste advocaat
De advocaat contacteert u kosteloos binnen 2 uur. Tijdens dit gesprek worden de mogelijkheden en de kosten besproken voor juridische bijstand in uw zedendossier.