Internering bij zedenfeiten

De internering is een beveiligingsmaatregel en geen veroordeling tot een straf. Mensen die ontoerekeningsvatbaar worden verklaard door de strafrechter, op aangeven van een gerechtspsychiater, worden niet veroordeeld maar worden geïnterneerd en worden als het ware onder een beveiligingsmaatregel geplaatst.

De verdachte die blijkbaar verkeerde in “een staat van krankzinnigheid, een ernstige staat van geestesstoornis of zwakzinnigheid”, kortom niet meer verantwoordelijk kunnen geacht worden voor zijn daden (ook wel “ontoerekeningsvatbaar”), kan geïnterneerd worden.

Een internering kan door elk onderzoeksgerecht gebeuren: de onderzoeksrechter, de raadkamer, de kamer van inbeschuldigingstelling of de uiteindelijke strafrechter. Alvorens de beslissing te nemen doet de rechter beroep op gerechtspsychiaters die de betrokkene vakkundig onderwerpen aan een psychiatrisch onderzoek.

Wanneer loopt de internering af?

Dat is niet duidelijk. In beginsel blijft de internering levenslag doorlopen. Vanaf het moment dat de verdachte geïnterneerd worden komt hij of zij onder toezicht van de Commissie voor de Bescherming van de Maatschappij. De Commissie kan vergeleken worden met de Strafuitvoeringsrechtbank. De CBM bepaalt of de internering kan worden opgeheven en of er modaliteiten kunnen worden toepast met betrekking tot de internering, denk bijvoorbeeld aan verlof.

Tijdens de internering heeft de betrokkene recht op psychiatrische verzorging.

De dader van een zedendelict kan mogelijks ontoerekeningsvatbaar worden verklaard indien dit zo werd beoordeeld door de strafrechter of een onderzoeksgerecht. In zulk geval kan de zedendelinquent geïnterneerd worden voor in beginsel onbepaalde duur.

 

Heeft u vragen?

Raadpleeg direct onze adviesbalie. Onze juristen kunnen er voor zorgen dat de juiste zedenfeiten advocaat bij u in de buurt wordt gecontacteerd. Hiervoor bespreekt de juridische intakebalie graag de mogelijkheden met u. Lees over meer onze werkwijze.

 

Kosten

Uw contact met de Zedenfeiten Advocaten Balie is geheel kosteloos en vrijblijvend. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in zeden dossiers en zijn onafhankelijk. Wij begrijpen het belang van uw privacy en zorgen er voor dat uw informatie zeer discreet behandeld wordt.

Hulp nodig? Stel uw vraag

Werd u als verdachte geconfronteerd met een zedendossier? Wij begrijpen dat u met veel vragen zit over deze strafrechtelijke procedure.


  7 dagen per week

  Actief in Vlaanderen en Brussel

  Vrijblijvend adviesgesprek

  Discreet en veilig

  Heeft u een vraag over een zedenfeit?

  Mail uw vraag naar onze adviesbalie. Wij nemen direct vrijblijvend contact met u op en zullen uw vraag verder behandelen.

   1. Leg uw probleem voor

   Leg uw juridische probleem kosteloos voor aan onze juristen. De Zedenfeiten Advocaten intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

   2. Uw aanvraag wordt geanalyseerd

   De juristen van onze Zedenfeiten Advocaten adviesbalie maakt op basis van uw vraag een korte kosteloze analyse van de mogelijkheden in uw situatie. Indien gewenst brengen wij u vrijblijvend in contact met een gespecialiseerde advocaat.

   3. Vandaag nog contact met de juiste advocaat

   De advocaat contacteert u kosteloos binnen 2 uur. Tijdens dit gesprek worden de mogelijkheden en de kosten besproken voor juridische bijstand in uw zedendossier.