DNA bij zedenfeiten

DNA in strafzaken

Steeds vaker wordt in strafzaken gebruik gemaakt van DNA. In DNA bevinden zich alle erfelijke eigenschappen van een mens en verschilt dus per persoon. Het afgenomen DNA wordt opgeslagen in een DNA-databank. Op die manier kunnen toekomstige misdrijven sneller worden opgelost. DNA kan enkel worden afgenomen indien een persoon verdacht wordt van een misdrijf met een gevangenisstraf van ten minste 5 jaar.

DNA in zedenzaken

Sporen zijn belangrijk bij het opsporingsonderzoek. Zeker bij zedendelicten worden veel sporen achtergelaten die DNA bevatten. Denk daarbij aan haren, speeksel, sperma en bloed. Deze sporen kunnen worden aangetroffen op het slachtoffer, op kleding, op het plaats delict, op een sigarettenpeuk of in kauwgom. Als DNA wordt aangetroffen zal dit worden vergeleken met alle andere DNA-profielen uit de DNA-databank.

 

Weigering DNA en bezwaar

Als u wordt opgeroepen DNA af te staan bent u verplicht hier gehoor aan te geven. Doet u dit niet, dan kunt u worden aangehouden. Tegen de DNA-afname kunt u geen bezwaar indienen. Wel kunt u bezwaar maken tegen de opslag en het bewaren van het DNA. Binnen aan maand na de afname van het DNA kunt u bezwaar maken bij de rechter die de DNA-afname heeft opgelegd. Een advocaat kan het bezwaar opstellen en juridisch onderbouwen. Als uw bezwaren slagen wordt het DNA vernietigd. Dit laatste geldt ook wanneer een verdachte in hoger beroep alsnog wordt vrijgesproken. Minderjarigen kunnen geen bezwaar indienen.

 

De rol van een strafrechtadvocaat bij aanranding

Een strafrechtadvocaat is er voor verdachten om te zorgen dat zij een eerlijk proces krijgen als zij verdachte zijn in een zaak betreffende aanranding. De maatschappij heeft hen vaak al veroordeeld, maar het is de rechter die formeel oordeelt over de bestraffing. In het belang van de cliënt, maar uiterst discreet en met de grootste zorgvuldigheid, zal een advocaat zoeken naar tegenbewijs, fouten in de opsporing of een strafmaatverweer voeren. Naast het strafproces kan een advocaat u bijstaan wanneer u bezwaar wilt maken tegen de beslissing uw DNA op te nemen in een databank.
Voor slachtoffers kan een advocaat juridische bijstand bieden gedurende het strafproces. Het slachtoffer heeft bepaalde rechten, zoals recht op schadevergoeding, spreekrecht en recht op informatie uit het strafrechtelijk onderzoek. Een gespecialiseerde zedenadvocaat staat slachtoffers bij vanaf aangifte tot uitspraak.

 

Heeft u vragen?

Raadpleeg direct onze adviesbalie. Onze juristen kunnen er voor zorgen dat de juiste zedenfeiten advocaat bij u in de buurt wordt gecontacteerd. Hiervoor bespreekt de juridische intakebalie graag de mogelijkheden met u. Lees over meer onze werkwijze.

 

Kosten

Uw contact met de Zedenfeiten Advocaten Balie is geheel kosteloos en vrijblijvend. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in zeden dossiers en zijn onafhankelijk. Wij begrijpen het belang van uw privacy en zorgen er voor dat uw informatie zeer discreet behandeld wordt.

Hulp nodig? Stel uw vraag

Werd u als verdachte geconfronteerd met een zedendossier? Wij begrijpen dat u met veel vragen zit over deze strafrechtelijke procedure.


  7 dagen per week

  Actief in Vlaanderen en Brussel

  Vrijblijvend adviesgesprek

  Discreet en veilig

  Heeft u een vraag over een zedenfeit?

  Mail uw vraag naar onze adviesbalie. Wij nemen direct vrijblijvend contact met u op en zullen uw vraag verder behandelen.

   1. Leg uw probleem voor

   Leg uw juridische probleem kosteloos voor aan onze juristen. De Zedenfeiten Advocaten intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

   2. Uw aanvraag wordt geanalyseerd

   De juristen van onze Zedenfeiten Advocaten adviesbalie maakt op basis van uw vraag een korte kosteloze analyse van de mogelijkheden in uw situatie. Indien gewenst brengen wij u vrijblijvend in contact met een gespecialiseerde advocaat.

   3. Vandaag nog contact met de juiste advocaat

   De advocaat contacteert u kosteloos binnen 2 uur. Tijdens dit gesprek worden de mogelijkheden en de kosten besproken voor juridische bijstand in uw zedendossier.