Openbare zedenschennis

Openbare zedenschennis houdt in een handeling in strijd met de openbare zeden. Door bepaald gedrag kunnen de openbare zeden of openbare zedelijkheid worden geschonden. Daar is onder meer sprake van bij:

  • Het naakt rondlopen in het openbaar (met uitzondering van nudistenstranden)
  • De geslachtsdelen opzettelijk ontbloten in het openbaar

Voor de meeste mensen is dit gedrag in het openbaar onaanvaardbaar. Bovendien vinden veel mensen dit gedrag vaak beangstigend. Dit is de reden dat de wetgever openbare zedenschennis heeft opgenomen in de strafwetgeving, meer bepaald in de artikelen 383 en 385 van het strafwetboek. Een gespecialiseerde advocaat kan u bijstaan wanneer u wordt vervolgd vanwege openbare zedenschennis. Neem contact op met een advocaat als u wordt verdacht van het plegen van een zedenmisdrijf.

Nudisme en gesproken woord

Nudisme (naaktrecreatie) valt niet onder openbare zedenschennis. Naaktrecreatie is weliswaar niet altijd toegestaan, maar wordt niet gezien als een strafbaar feit in de zin van de strafwet. Wel kan u een boete opgelegd krijgen wanneer (bijzondere) opsporingsambtenaren het feit constateren.

Naast nudisme bestaat nog een uitzondering. De openbaren zedenschennis omvat niet het gesproken woord. Dit betekent dat u niet de openbare zeden schendt wanneer u iemand toespreekt met een seksuele strekking. Artikel 385 strafwetboek strekt immers niet ter bestrijding van schending van de eerbaarheid door het gesproken woord. Centraal staan gedragingen (zie hierboven).

 

Strafbedreiging

De delictsomschrijving bepaalt de maximale straf voor dit zedendelict. Art. 385 strafwetboek bepaalt dat u het risico loopt veroordeel te worden tot een gevangenisstraf van 8 dagen tot een jaar en met een geldboete van 156 euro tot 3.000 euro. Indien de openbare zedenschennis plaatsvindt in de aanwezigheid van minderjarigen die volle leeftijd van 16 jaar nog niet hebben bereikt wordt de straf opgetrokken naar een gevangenisstraf van een maand tot drie jaar en een geldboete van 600 – 6.000 euro.  Hoe vaak het feit is gepleegd en of sprake is van recidive bepalen onder meer de straf. Indien u reeds eerder werd veroordeeld kan uw straf verdubbeld worden door de strafrechter. Straffen is maatwerk en het is daarom vooraf moeilijk te bepalen welke straf in uw zaak wordt geëist en opgelegd. Een advocaat voor zedendelicten kan u adviseren en bijstaan in de rechtszaak.

 

Strafblad 

De veroordeling vanwege een zedenmisdrijf wordt opgenomen in uw strafregister. Dit heeft gevolgen voor de verkrijging van een verklaring omtrent het goed gedrag en zeden die veel werkgevers vragen. Een veroordeling zorgt ervoor dat u gedurende uw hele leven als zedendelinquent geregistreerd blijft staan. Beperk de schade en schakel een advocaat in.

 

De rol van een advocaat

Een advocaat is er voor verdachten om te zorgen dat zij een eerlijk proces krijgen. De maatschappij heeft hen vaak al veroordeeld, maar het is de rechter die formeel gaat over de bestraffing. In het belang van de cliënt, maar uiterst discreet en met de grootste zorgvuldigheid, zal een advocaat zoeken naar tegenbewijs, fouten in de opsporing of een strafmaatverweer voeren.

Voor slachtofferskan een advocaat juridische bijstand bieden gedurende het strafproces. Het slachtoffer heeft bepaalde rechten, zoals recht op schadevergoeding, spreekrecht en recht op informatie uit het strafrechtelijk onderzoek. Een gespecialiseerde advocaat staat slachtoffers bij vanaf aangifte tot uitspraak.

 

Heeft u vragen?

Raadpleeg direct onze adviesbalie. Onze juristen kunnen er voor zorgen dat de juiste zedenfeiten advocaat bij u in de buurt wordt gecontacteerd. Hiervoor bespreekt de juridische intakebalie graag de mogelijkheden met u. Lees over meer onze werkwijze.

 

Kosten

Uw contact met de Zedenfeiten Advocaten Balie is geheel kosteloos en vrijblijvend. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in zeden dossiers en zijn onafhankelijk. Wij begrijpen het belang van uw privacy en zorgen er voor dat uw informatie zeer discreet behandeld wordt.

Hulp nodig? Stel uw vraag

Werd u als verdachte geconfronteerd met een zedendossier? Wij begrijpen dat u met veel vragen zit over deze strafrechtelijke procedure.


    7 dagen per week

    Actief in Vlaanderen en Brussel

    Vrijblijvend adviesgesprek

    Discreet en veilig

    Heeft u een vraag over een zedenfeit?

    Mail uw vraag naar onze adviesbalie. Wij nemen direct vrijblijvend contact met u op en zullen uw vraag verder behandelen.

      1. Leg uw probleem voor

      Leg uw juridische probleem kosteloos voor aan onze juristen. De Zedenfeiten Advocaten intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

      2. Uw aanvraag wordt geanalyseerd

      De juristen van onze Zedenfeiten Advocaten adviesbalie maakt op basis van uw vraag een korte kosteloze analyse van de mogelijkheden in uw situatie. Indien gewenst brengen wij u vrijblijvend in contact met een gespecialiseerde advocaat.

      3. Vandaag nog contact met de juiste advocaat

      De advocaat contacteert u kosteloos binnen 2 uur. Tijdens dit gesprek worden de mogelijkheden en de kosten besproken voor juridische bijstand in uw zedendossier.